Za starše                              

Za starše

Aktualni dogodki

 • Okrogla miza Mladi Mladim

  Kaj imata skupnega Omar Naber in orjaška anakonda, smo spraševali v povabilu na okroglo mizo Mladi mladim, kjer smo govorili o medijski pismenosti.

  Zdaj je odgovor znan. Oba nastopata v lažnih novicah.

  Že takoj na začetku pa nas je dr. Sandra Bašić Hrvatin s Fakultete za humanistične študije opozorila: »Ni prav, da govorimo o lažnih novicah. To so laži.«

  Tudi to, da stvari imenujemo s pravimi besedami, je del medijske pismenosti. Medijska pismenost sicer med drugim opredeljujemo kot sposobnost, da znamo prepoznati laži med informacijami, ki jih prebiramo na spletu, in da vemo, zakaj je bolje, da jih ne širimo naprej. Medijsko pismeni otroci in odrasli tudi vedo, katerim medijem lahko zaupajo.

  Okroglo mizo smo pripravili ob začetku Tedna otroka, ko društva in zveze, povezane v Zvezo prijateljev mladine Slovenije, pripravljajo številne dogodke.

  Letošnja tema je Povabimo sonce v šolo in tudi na okrogli mizi smo ji namenili veliko besed.

  Otroci so med drugim predlagali, da bi se med razrednimi urami več pogovarjali o medijih in novicah. Devetošolka Vesna Đukić iz Ljubljane je ob tem dodala, da mediji pomembno vplivajo tudi na otroke in si morajo otroci upati izraziti svoje mnenje, tudi če je drugačno. Dijak četrtega letnika iz Velenja Rok Bačovnik pa je dejal, da nas lahko laži v medijih prizadenejo.