Teden družin in mednarodni dan družine

V soboto, 15. 5. obeležujemo mednarodni dan družin, v času od 15. do 22. 5. pa Teden družin.

Za Teden družin je ZPMS v sodelovanju s kulturno-umetniškimi ustanovami pripravila akcijo ZA DRUŽINE BREZPLAČNO. Odzvalo se je 38 muzejev in galerij, kaj za vas pripravljajo in katerih dogodkov se lahko udeležite, si poglejte na tej povezavi.

Geslo letošnjega mednarodnega dneva družin je »Družine in nove tehnologije«.

Tema se dotika pandemije Covid-19, ki je pokazala na pomembnost digitalne tehnologije za delo, izobraževanje in komunikacijo. Pospešila je tehnološke spremembe, ki so sicer že potekale v družbi in pri delu, na novo pa v izobraževanju. V porastu so inovativni načini dela in prilagodljivost tako zaposlenih kot delodajalcev, hibridno poučevanje in prilagodljivost učencev/dijakov/študentov. Na drugi strani pa se je povečala zaskrbljenost zaradi negativnih vplivov tehnologije (»nova« utrujenost zaradi »zaslonkarstva«, spletno ustrahovanje, spletno nadlegovanje, itd.). Zaradi zaprtja šol in povečanega obsega dela od doma, so se starši srečevali s povečano zaskrbljenostjo in izgorelostjo. To pa je mogoče povezati z dolgoročnejšimi negativnimi vplivi na dobro počutje otrok.

»Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih«, ki so izšle pred dnevi, vam lahko pomagajo pri obvladovanju neželenih vedenj: https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/zasloni

Comments are closed.