Skozi moje oči

Mestna zveza prijateljev mladine od leta 2014 izvaja brezplačne fotografske delavnice v sklopu projekta "Skozi moje oči", namenjenega osnovnošolcem tretje triade. Projekt je sestavljen iz niza 10 delavnic, na katerih otroci osvojijo teoretično in praktično znanje iz fotografije, zaključi pa se z razstavo fotografij otrok.

Letošnji foto tečaj so zaznamovale izredne okoliščine, v katerih se je znašlo svetovno prebivalstvo, vendar pa nas to ni ustavilo in smo tečaj s terena preselili v svoje domove. Če smo sprva dvomili v enakovredno učinkovitost in poučnost spletnega tečaja, smo kmalu ugotovili, da je bil naš dvom povsem odveč. Otroci so se tečaja redno udeleževali, natančno upoštevali navodila in vestno opravljali domače naloge, pri katerih je včasih sodelovala vsa družina. Rezultat spletnega tečaja, kjer smo si bili blizu, pa vendar daleč, so fotografije, ki odražajo globoko povezanost fotografa s svojimi motivi, odražajo željo po znanju, po izboljšanju, po izdelavi vrhunskih posnetkov, odražajo tesnejši stik s svojimi bližnjimi in izražajo edinstven umetniški izraz. Skozi cikel foto delavnic na daljavo je počasi nastala a fotografska razstava z izjemnimi fotografijami mladih avtorjev.

Udeleženci tečaja so dokazali, da sta dobro poznavanje fotografskega orodja - fotoaparata – in domiselnost ključ do ustvarjanja fotografskih mojstrovin. Čeprav so nam okoliščine vzele svobodo gibanja in druženja, sta nas domišljija in ustvarjalnost popeljali v čudoviti svet nenavadnih oblik, živahnih barv, presenetljivih in subtilnih fotografskih motivov ter tako dokazali, da svoboda izražanja nima meja. Z domišljijo vedno in povsod vstopamo v brezmejne pokrajine neskončnih možnosti in razstava njihovih fotografij, katero si lahko ogledate od 20. maja pa do 3. junija v desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani, je poklon moči človeške ustvarjalnosti in nepremagljivosti mladostne vneme  ter želji po znanju.

 

Izvedba programa Skozi moje oči 2020.

Izvedba programa Skozi moje oči 2019.

Izvedba programa Skozi moje oči 2018.

Več informacij: Tanja Povšič; e-naslov: tanja.povsic@mzpm-ljubljana.si; 01/ 434 03 24