Evropa v šoli

Natečaj poteka v Evropi že od leta 1953. V Sloveniji natečaj organizira  Nacionalni odbor natečaja, ki deluje v okviru ZPMS in v katerem sodelujejo zainteresirane nevladne in vladne organizacije, ki delujejo na področju mednarodnega sodelovanja, izobraževanja, evropskih povezav, mladine ter učitelji iz osnovnih in srednjih šol, prav tako pa tudi predstavniki organizacij, ki so prevzele regijsko koordinacijo natečaja. V večini primerov so to zveze in društva prijateljev mladine ter Evropska hiša v Mariboru za Štajersko regijo.

Nacionalno koordinacijo natečaja je leta 2005 prevzela Zveza prijateljev mladine Slovenija, pred tem pa je koordinacijo vodil Informacijsko dokumentacijski center Sveta Evrope v Ljubljani. Bil je pobudnik vseslovenskega nacionalnega projekta, ki ga je pred tem v manjšem številu šol v Sloveniji vodila Evropska hiša Maribor.

V natečaju sodelujejo učenci osnovnih in srednjih šol, dijaških domov in šol s prilagojenim programom ter slovenskih šol v zamejstvu. Na natečaju vsako leto sodeluje več kot 10.000 mladih.

Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana je leta 2012 ponovno prevzela koordinacijo programa za področje osrednjesloenske regije (Kamnik, Komenda, Vodice, Mengeš, Lukovica, Moravče, Trzin, Domžale, Medvode, Ljubljana, Dol pri Ljubljani, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Škofljica, Brezovica, Ig, Borovnica, Grosuplje, Velike Lašče).

Vsako šolsko leto Nacionalni odbor programa Evropa v šoli, izbere temo na podlagi katere osnovnošolci in srednješolci ustvarjajo na različnih področjih in se vključujejo v natečaje, ki so v sklopu programa razpisani.

Tema natečaja Evropa v šoli v šolskem letu 2023/2024 je: DOBRO SE Z DOBRIM VRAČA.

Več o programu Evropa v šoli najdete tu.